dinsdag 9 februari 2010

Alweer een tegenslag voor Dubai


Het zit Dubai niet echt mee. De geldcrisis is nog lang niet afgelopen, de "World"-eilanden dreigen te zinken en nu werd het hoogste gebouw ter wereld gesloten.

De bouw startte op 21 september 2004 en op 21 juli 2007 nam de Burj Khalifa de titel 'hoogste gebouw ter wereld' over van de Taipei 101 in Taiwan. Op 17 januari 2009 bereikte de toren haar hoogste punt, met een hoogte van 828 meter. Het gebouw werd met groots vuurwerk geopend op 4 januari 2010.

Een maand nadat het gebouw werd ingewijd, moet het alweer zijn deuren sluiten voor het publiek. Het uitkijkplatform was het enige wat al bezocht mocht worden, de rest is nog steeds een grote bouwput. Wat het probleem juist is, werd nog niet duidelijk meegedeeld, maar waarschijnlijk zou het gaan om een probleem met de electriciteit.

Tijdens de bouw stond de toren bekend onder de naam Burj Dubai, maar enkele uren voor de opening werd de toren herdoopt tot Burj Khalifa, een verwijzing naar Khalifa bin Zayed Al Nahayan, de president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van het naburige Abu Dhabi.

Dubai had gehoopt dat zijn reputatie zou hersteld worden als moderne Arabische metropool met de opening van de Burj Khalifa. Maar dit lijkt nu grandioos te mislukken.

Wanneer de Khalifa weer toegankelijk zal zijn is nog niet bekend. Het eerste door Giorgio Armania ontworpen hotel opent er zijn deuren begin maart, als alles volgens plan verloopt.

Geen opmerkingen: